Geen klein bier!

Geen klein bier!

Apr 19, 2022

Deze maand verscheen er een artikel over ons witbier in het Leuvense stadsmagazine LVN. Hieronder het integrale artikel. Enjoy en Santé!

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, ook in Leuven: microbrouwerijen. Kleine, vaak jonge brouwers experimenteren er met speciale, lokale bieren die meestal verrassend lekker zijn. Kevin vertelt over zijn passie: ‘Een droom werd een businessplan, en het businessplan werd realiteit.’

Kevin Celis verhuisde vijf jaar geleden met zijn vriendin naar Leuven. Ze kochten een huis in La Vignette, een zijstraat van de Fonteinstraat. Net op dat moment vierde de stad 50 jaar Leuven Vlaams. ‘Waarom wonen wij in een straat met een Franstalige naam?’, vroeg Kevin zich af – en hij besloot het te gaan uitpluizen.

Kevin: ‘Niemand kon me helpen. Tot ik in het Stadsarchief belandde en erachter kwam dat de naam ‘La Vignette’ verwees naar een brouwerij die er begin negentiende eeuw gestaan heeft. Het moet de grootste van de streek geweest zijn, en de eerste die op stoomkracht werkte. Ik ben nog steeds het verhaal in elkaar aan het puzzelen, en helaas blijven veel dingen een mysterie.’

‘Tijdens mijn onderzoek stootte ik op een bierrecept uit 1851. Ik voelde echt de drang om dat eens uit te proberen. Toevallig had ik Marc van brouwerij De Vlier leren kennen, en dankzij hem heb ik een interpretatie van dat recept gemaakt, dat ik La Vignette heb genoemd. Ik heb niet bespaard op ingrediënten, en dat proef je! Ik heb het ook al in gerechten gebruikt - in stoofvlees, mosselen, vleeskroketten... – en het geeft ze zeker een bijzondere toets.’

‘Eigenlijk was het verhaal daarmee afgerond, maar tijdens de eerste lockdown ben ik opnieuw beginnen te brouwen. Intussen is het stilaan te groot geworden om nog als hobby te doen, maar meer produceren zie ik voorlopig niet zitten. Je moet dan commerciëler denken, en dat houdt bijvoorbeeld in dat ik zou moeten afstappen van mijn grote flessen. In de horeca verkopen kleine flesjes beter, terwijl ik juist bewust heb gekozen voor de vorm van een champagnefles. La Vignette deel je met vrienden op speciale momenten. Ik noem het mijn bier van de vriendschap.’